وبلاگ
- صفحه اصلی
- وبلاگ
مارکت کپ یا ارزش بازار (Market Cap) چیست؟
مارکت کپ یا ارزش بازار (Market Cap) چیست؟
Capitalization یکی از اصطلاحات ارز دیجیتال است که ارزش نقدی یک شرکت یا یک دارایی را بیان میکند. در ارزهای دیجیتال، مارکت کپ از حاصلضرب ارزش کل توکنها یا کوینهای استخراج شده در قیمت نقدی آن ها است.
برای مثال، یک رمزارز با داشتن حدود 5 میلیون توکن یا کوین، به ارزش هر توکن معادل 10 دلار، مارکت کپی معادل 50 میلیون دلار دارد. این رقم میتواند بزرگی یک بازار و حجم سرمایه در گردش آن را نشان دهد. مارکت کپ میتواند به خریدار نشان دهد که رمزارز مد نظرش یک گزینه خوب برای سرمایهگذاری هست یا خیر. زیرا برای تغییر یک مارکت با حجم بالا، به مقدار زیادی نقدینگی نیاز است تا تناسب میان عرضه و تقاضا را تغییر داد؛ بنابراین، اگر یک نهنگ بخواهد بازار را به سمت خاصی سوق دهد، با بالاتر بودن حجم مارکت کار سختتری دارد. وقتی تغییرات ناگهانی قیمت یک توکن با مارکت کپ بالا سختتر و زمانبر باشد، سرمایهگذاری در آن کار منطقیتری است.
در مقابل، بازارهایی که حجم مارکت کوچکتری دارند، بیشتر تحت تاثیر ورود ناگهانی حجم مشخصی نقدینگی قرار میگیرند، در نتیجه، سرمایهگذاری در آن ریسک بیشتری دارد و اگر اهل ریسک باشید، گزینههای خوبی برای سرمایهگذاری هستند. چرا که سرمایهگذاری روی رمزارزهایی با مارکت کپ کوچکتر یک فرصت برای رشد سریع و شارپی اصل سرمایه خواهد داشت. رمزارزهای جدید با مارکت کپ کوچک هنوز فرصت رشد بیشتری و امکان سوددهی فراوان دارند و از طرف دیگر ممکن است به شکل ناگهانی ارزش خود را از دست بدهند.
برای بهدستآوردن اطلاعات دربارۀ مارکت کپ ارزهای دیجیتال مهم و فعال در دنیا ازوب سایت CoinMarketCap استفاده می شود.
وبسایت کوین مارکت کپ در سال ۲۰۱۳ شروع به کار کرد و در سال ۲۰۲۰ مجموعه بایننس این وبسایت را خرید. در حال حاضر، نشریات معتبر خبری، تریدرها و حتی دولتها از این وبسایت بهعنوان منبع معتبر اطلاعات بازار ارزهای دیجیتال استفاده میکنند.
هاوینگ بیت کوین چیست؟
هاوینگ بیت کوین چیست؟
این رویداد که تقریبا ۴ سال یکبار رخ میدهد، هاوینگ نامیده میشود که در زبان انگلیسی به معنای «نصف کردن» بوده و میزان بیت کوینهایی که وارد چرخه میشوند را کنترل میکند.
هاوینگ بیت کوین رویدادی مهم و از پیش برنامهریزیشده در پروتکل بیت کوین است که بعد از استخراج هر ۲۱۰ هزار بلاک اتفاق میافتد. در رویداد هاوینگ بیت کوین، پاداشی که ماینرها برای استخراج هر بلاک دریافت میکنند نصف میشود. با نصف شدن پاداش بلاکها، بیت کوینهای کمتری تولید شده و تورم کاهش مییابد. به این ترتیب عرضه بیت کوین که تاثیر مستقیمی در قیمت آن دارد، با نصف شدن پاداش استخراج هر بلاک کنترل شده و از عرضه نامحدود آن جلوگیری می گردد.
در ابتدا پاداش استخراج ۵۰ بیت کوین بود؛ در سال ۲۰۲۳، هر یک از اعضای شبکه که اقدام به تایید تراکنشها میکند، به ازای استخراج موفق هر بلاک، ۶.۲۵ بیت کوین پاداش میگیرد. البته این میزان برای یک ماینر نیست و بین تمام ماینرهایی که موفق به استخراج آن بلاک شدهاند، تقسیم میشود .انتظار میرود که هاوینگ بعدی بیت کوین در سال ۲۰۲۴ رخ دهد و پاداش استخراج این شبکه به ۳.۱۲۵ بیت کوین کاهش یابد .
۳ هاوینگ قبلی در تاریخهای زیر در شبکه بیت کوین رخ داده است:
- ۲۸ نوامبر ۲۰۱۲ از ۵۰ به ۲۵ بیت کوین
- ۹ جولای ۲۰۱۶ به ۱۲.۵ بیت کوین
- ۱۱ می ۲۰۲۰ به ۶.۲۵ بیت کوین
الگوریتم استخراج بیت کوین به شکلی تنظیم شده که هر ۱۰ دقیقه یک بلاک بیت کوین استخراج شود. گاهی اوقات برخی بلاکها بیشتر از ۱۰ دقیقه زمان خواهند برد؛ برخی اوقات هم ممکن است ماینری در کمتر از ۱۰ دقیقه موفق به استخراج یک بلاک بیت کوین شود.این امر میتواند موجب کوتاه یا بلند شدن مدت رسیدن شبکه به هاوینگ بعدی شود.
نمیتوان تاریخ دقیق هاوینگ بعدی بیت کوین را مشخص کرد؛ اما تخمین زده شده که ماه می ۲۰۲۴ میتواند هاوینگ بعدی بیت کوین رخ دهد. علیرغم اینکه قیمت بیت کوین تحت عوامل مختلفی دچار نوسان میشود، تجربه نشان داده که قیمت بیت کوین بعد از هر هاوینگ صعودی بوده است.
طبق پیش بینی های انجام شده این فرایند تا سال ۲۱۴۰، یعنی تا جایی که تمام بیت کوینهای ممکن استخراج شوند ادامه خواهد داشت. در آنزمان که دیگر بیتکوینی برای استخراج وجود ندارد، ماینرهای بیت کوین همچنان قادر خواهند بود در روند رقابتی کشف بلاک شرکت کنند.پس از آن، معاملات بیتکوین براساس کارمزد مربوط به معاملات پردازش میشوند و ماینرها از کارمزد تایید معاملات سود خواهند برد. این هزینه تراکنشها هم برای ایجاد انگیزه به ماینرها برای ادامه مشارکت در ادامه راه شبکه در نظر گرفته شده است.
NFT چیست؟
در علم اقتصاد به تمام داراییهایی که قابلیت تعویض کردن بدون از دست رفتن ارزش آن را داشته باشند، قابل معاوضه میگویند. برای مثال یک اسکناس ۱۰ دلاری، دقیقا ارزش برابری با اسکناس ده دلارید یگری داشته و میتوان این دو را بدون اینکه ارزش آنها از دست رود باهم تعویض کرد. اما مفهوم برعکس مثال بالا نیز وجود دارد، یعنی نوعی از دارایی وجود دارد که امکان تعویض آن بدون از دست رفتن ارزش وجود ندارد. NFT ایها داراییهایی از این دسته هستند . تو کنهایی غیر قابل معاوضه ( Non-Fungible Token ) که روی بلاک چین ذخیره شده و ویژگیهای منحصربهفردی دارند. توکنهای NFT در دل خود اطلاعات صاحب توکن و ویژگیهای آن را در تب مجزایی ذخیره کرده و هرکدام را از دیگری متمایز میکنند.
NFT یک بازار است. بنابرین نحوه خرید و فروش و نگهداری در آن حائز اهمیت است. مهمترین کیف پول در این فضا متامسک است . در مطلب جداگانهای به این موضوع پرداختهایم که میتوانید برای مطالعه بیشتر به مقاله آموزش صرافی کوینکس مراجعه کنید.
مزایای توکن NFT
- احراز هویت بلاکچین و تایید منحصر به فرد بودن آن و جلوگیری اژ خرید آثار تقلبی
- توکنهای NFT کمیاب و منحصربهفرد هستند، همین موضوع باعث ارزش پیدا کردن آنها میشود.
- فروش هنرها و داراییها با حداقل هزینه نسبت به فروش در فضای حقیقی در مکان خاص
معایب توکن NFT
- نقدشوندگی پایین نسبت به بازار کریپتو
- احتمال حملات سایبری و هک (حتما به امنیت پلتفرم و فضای سیستمی انتخابی توجه کنید).
- NFTها به قسمتهای کوچکتر تقسیم نمیشوند. یا کل توکن فروخته میشود و یا اصلا فروخته نمیشود.